Jonathan, a világ legidősebb állata

Jonathan, a világ legidősebb állata


A világ legidősebb állata 190. születésnapját ünnepelte 2022. december 4-én. Jonathan valójában a Seychelle-szigeteken született, életének első ötven évét, a fiatalságát ott is töltötte. Ötven esztendős volt, amikor 1882-ben, abban az időben, mikor még Viktória királynő uralkodott, őt és több más óriásteknőst Szent Ilona-szigete kormányzójának ajándékozták, így Afrika legkisebb országából elkerült az Egyesült Királyság tengerentúli területére, az Atlanti-óceán déli részére, vagyis Szent Ilona-szigetére. Jonathan több mint 140 éve él még mindig a kormányzói ház területén.
A Seychelle-szigeteki óriásteknősök ötven éves koruk körül érik el a végső méretüket, onnantól már nem nőnek tovább. 1882-ben Jonathan 120 cm-re nőtt. Annak ellenére, hogy hivatalosan a 190. életévét ünnepelte, sokan úgy vélik, hogy ettől még idősebb, valós születési dátuma nem ismert, de Szent Ilona jelenlegi kormányzója decemberben rendezett számára egy születésnapi partit, ami három napig tartott. A szigeten élők boldogan vettek részt az ünnepségen, számukra egyáltalán nem meglepő, hogy egy teknős nagyobb ünneplést kap, mint egy ember. Jonathan ugyanis nem egy átlagos teknősbéka, így megérdemelte a felhajtást. Hivatalosan is bekerült a legrégebben élő állatok közé a Guinnes Rekordok Könyvébe. S ennek a kis nemzetnek a kabalájaként számontartva teljesen egyértelmű, hogy Jonathannak helye van még egy pénzérmen is. Az ő fotója díszeleg az ötpengős érme hátoldalán.
Az évek múlása, az időskor sajnos Jonathant sem kímélte, szürkehályogtól szenved, és már nem is lát. Azonban továbbra is jó sorsa van, hiszen vannak barátai, akik szeretik, és szívesen vannak a társaságában, így három másik teknős is – ők nem ugyanazok, akik 1882-ben elkísérték Szent Ilona-szigetére. Az ültetvényen társai az 54 éves Emma és David, valamint a 31 éves Frederika.

 

 

Forrás:

thegoodnewshub.com

Képek: xben911

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »