Érdekességek a Harry Potter-filmekről

Érdekességek a Harry Potter-filmekről


A muglik, akik sajnos valamilyen oknál fogva nem kaptak meghívót a Roxfortba, a Boszorkány- és Varázslóképző Iskolába, mert valahol az úton eltévedt a postát szállító bagoly, vagy más oka volt, egész biztosan meg fognak lepődni ezeken a Harry Potter-filmekkel kapcsolatos tényeken.

A 2001 novemberében bemutatott Harry Potter és a bölcsek köve akkora sikert aratott, hogy a Warner Bros Filmstúdió úgy döntött, filmre viszi a teljes sorozatot, amely J.K.Rowling tollából született. A filmsorozatot azóta számtalanszor ismétlik világszerte, nemrég pedig elkészült egy lista is azokról a tényekről, amikről talán még a legnagyobb rajongók sem tudnak.

Íme, a lista!

 

1. Emma Watson majdnem otthagyta a sorozatot

A Harry Potter filmek elkészítései szoros ütemterv szerint készültek, rengeteg munkával jártak, és a munka nagy részét a diákszínészek hajtották végre. Az ilyen korlátok minden színész számára nehezen végrehajthatók, különösen annak, aki karrierje mellett más tanulmányokat is folytatni szeretne. Emma Watson nemcsak filmbeli szerepében vágyott a tudásra, de a tanulás miatt majdnem lemondott még Hermione Granger szerepéről is.

 

 

Harry Potter és a bölcsek köve, 2001. (A fotó forrása: ezragulino / MovieStillsDB)

 

David Heyman, a film ügyvezető producere azt mondta a The Hollywood Reporternek„Emma különösen lelkesedett az iskolai tanulmányokért, és egy kicsit több nehézsége adódott emiatt, mint a többieknek. Tehát minden egyes tárgyalás alkalmával arról volt szó, hogy Emma feltette magának a kérdést: szeretnék-e részt venni ebben?” Nem pénzügyi problémák miatt akarta elhagyni a sorozatot, hanem tanulmányaira akart koncentrálni. Watson aztán úgy döntött, hogy marad a sorozatban, később pedig a Brown Egyetemre járt.

 

2. Túl sok nevetés

Miközben Voldemort horcruxaira vadászott Harry és Ron a Harry Potter és a Halál Ereklyéi: 1. részében, a dolgok kissé feszültté váltak a két kamaszfiú között. Ez azt eredményezte, hogy Ron magára hagyta Harryt és Hermionét, de aztán később visszatért, szerencsére épp akkor, amikor Harrynek a legnagyobb szüksége volt rá. Miután megmentette legjobb barátját a jeges vízből, Ron feladata volt az, hogy semmisítse meg a horcruxot, amelyet a nyakában viselt. Amikor azonban ezt próbálta végrehajtani, jelenetek sora jött elő Harry és Hermione csókolózásáról. Noha ez Ront idegesítette a filmben, az őt alakító színész, Rupert Grint nem tudta abbahagyni a nevetést. A beszámolók szerint Grint annyira nevetett a jelenet forgatása közben, hogy Emma Watson kirúgta őt a forgatásról.

 

 

Ron Weasley. (A fotó forrása: wizardingworld.com)

 

3. A rózsaszín különböző árnyalatai    

Harry Potter és a Főnix Rendje sasszemű nézői észrevették biztosan, hogy a film előrehaladtával az iskola új, a Sötét Varázslatok kivédése professzora, Dolores Umbridge öltözéke megváltozik. A film eleje felé halvány rózsaszín ruhákba öltözött; a végére a ruhái élénkebb és sötétebb rózsaszín árnyalatúakká váltak.

 

 

Dolores Umbridge sápadt rózsaszínbe öltözött a film elején, a ruhája pedig a vége felé élénk rózsaszínné vált. (A fotó forrása: 1. edmund1990 / MovieStillsDB 2. erminhohp2011 / MovieStillsDB)

 

Az ok: a film producerei azt akarták szimbolizálni, hogy milyen szörnyűvé vált a viselkedése a professzornak a film előrehaladtával.

 

4. Egyéjszakás kaland a rajongóval      

Nem ritka, hogy a színészek kapcsolatba lépnek a rajongókkal, de nehéz elképzelni, hogy a Harry Potter szereplőgárdájával is ez történt. Már pedig Daniel Radcliffe pontosan ezt tette a Daily Mirror-nak adott interjúja szerint.

 

Harry Potter és az azkabani fogoly, 2004. (A fotó forrása: SpinnersLibrarian / MovieStillsDB)

 

„Én… úgy értem, ez megtörtént, de általában véve, ismertem az illetőt” – mondta. – „Eltekintve attól a néhány alkalomtól, amikor ittam.” – Ha már az ivásról beszélünk, a filmek főszereplője azóta beismerte, hogy időnként részegen és/vagy másnaposan jelent meg a forgatáson.

 

5. Tom Felton rendszeresen hordott be ételt a forgatásra     

Draco Malfoy – ezt minden Harry Potter rajongó tudja – nem éppen a kedvessége miatt vált népszerűvé. Harryt folyamatosan bajba sodorta, támogatta Buckbeak kivégzését, míg végül halálfaló lett. Persze az utolsó könyvben volt lehetősége javítani korábbi cselekedetein, mégis nehéz figyelmen kívül hagyni korábbi tetteit.

 

 

Harry Potter és az azkabani fogoly, 2004. (A fotó forrása: SpinnersLibrarian / MovieStillsDB)

 

A Draco-t alakító színész, Tom Felton sem példás magatartásával vált ismertté a stáb tagjai körében. Állítólag a Calgary Comic and Entertainment Expo-n Felton maga vallotta be, hogy az öltözetén lévő zsebeket bevarrták, mert folyton ételt hordott be a forgatásra.

Malfoy ezt mondta erről: „A köpenyen hatalmas zsebek voltak. Azt pletykálták akkoriban, hogy a harmadik film után bevarrták őket, mert folyton ételt és italt csempésztem be a forgatásra. Ezt most szeretném tisztázni. Ez a pletyka abszolút igaz.”

 

6. Daniel Radcliffe allergiás volt a kontaktlencsére       

Talán mindenki tudja azt, hogy Daniel Radcliffe színésznek nem zöld a szeme, Harry Potternek viszont igen. A könyvben. Mert hogy a filmben ezt nem lehetett megvalósítani. Chris Columbus rendező próbálkozott vele ugyan, a Harry Potter és a bölcsek kövének forgatása előtt Radcliffe-nek zöld kontaktlencséket adott, de a fiatal színész allergiás rohamot kapott tőle, így hagyták.

 

 

Harry Potter és a bölcsek köve, 2001. (A fotó forrása: Zayne / MovieStillsDB)

 

Radcliffe allergiás volt a nikkelre is, amelyből az első szemüveget készítették, ezért azt lecserélték. Úgy tűnik, Daniel nem sok szünetet hagyott a jelmeztervezőknek.

                                                        

7. Matthew Lewis kövérítő öltönyt viselt

A Harry Potter könyvek rajongói jól megismerhették J.K. Rowling leírása alapján Neville Longbottom karakterét. Egy olyan fiú, aki nem túl népszerű, ráadásul eléggé nagydarab. Nos, ahelyett, hogy egy olyan gyereket választottak volna a szerepre, aki megfelelt Rowling leírásának, a film producerei úgy döntöttek, hogy Matthew Lewis színész kapja meg a szerepet, aki véletlenül sem volt kövér. S hogyan valósították meg azt, hogy Lewis mégis kövérnek nézzen ki a filmvásznon? Kövérítő öltönyt viselt.

 

 

Harry Potter és a bölcsek köve, 2001. (A fotó forrása: ezragulino / MovieStillsDB)

 

Szerencsére azonban egy idő után megszabadult tőle, mert ahogy nőtt a filmben, úgy vékonyodott is a szerepében, és a producerek egy idő után megengedték neki, hogy kövérítő öltöny nélkül vigye vászonra Neville karakterét.

 

8. Varázslat zöld háttér előtt

Mivel láttam már ilyet, ezért én el tudom képzelni, hogy sok jelenet felvétele stúdióban, zöld (vagy kék) vászon, lepedő, vagy bármi előtt zajlik. Bár szeretnénk azt gondolni, hogy a Harry Potter varázslatai ez alól kivételt képeznek, és valódiak, de sajnos ez nem így van. A varázslóvilág életre keltésére a film producerei az úgynevezett zöld háttér, vagy zöld képernyő technológiát alkalmazták. Ez azt jelentette, hogy a színészeknek úgy kellett tenniük, mintha valójában varázsolnának, miközben a kamera vette őket, hátul pedig nem a táj volt, hanem egy zöld vászon.

 

 

Forgatás. (A fotó forrása: thegamer.com)


Milyen viccesen nézhetett ki mindenki, aki úgy tett, mintha seprűnyélen repülne.

 

9. Alan Rickman tudott Piton Lily Potter iránti szerelméről

Az utolsó Harry Potter-film egyik legnagyobb felfedezése Perselus Piton Lily Potter iránti szerelme. Amikor azonban elkezdődött a sorozat első filmjének forgatása, a hetedik könyvet még nem adták ki. Ez azt jelentette, hogy akkor még csak az írónő, J.K. Rowling tudta azt, hogy Piton szerelmes Lily Potterbe, vagyis Harry édesanyjába. Ahhoz azonban, hogy Alan Rickman színész hitelesen tudja ábrázolni karakterét, Rowling beavatta őt ebbe a titokba. Így tehát Alan Rickman színész volt az, aki mindenki előtt hamarabb értesült filmbeli karaktere érzéseiről.

 

Harry Potter és a Halál Ereklyéi: 2. rész, 2011. (A fotó forrása: MaitreYoda / MovieStillsDB)  

 

„Ha visszaemlékszel arra, amikor az első filmet csináltam, még csak három-négy könyvet írt Rowling, úgyhogy rajta kívül senki sem tudta, hová vezet a történet” – emlékezett vissza Rickman a The Hollywood Reporternek adott régebbi interjújában. – "És fontos volt számára, hogy tudjak valamit, de csak apró információkat adott, ami segített abban, hogy megértsem.” A titok? A „mindig” szó mögött rejlő jelentés.      

Rickman egyébként emiatt vitába került a mit sem sejtő rendezőkkel is, akik sokszor nem értették, miért játssza egy kicsit másképp Piton szerepét, mint ahogy eredetileg megbeszélték.

                           

10. Jamie Waylett bajba került

Nem maradt észrevétlen, hogy Malfoy barátja és segédje, Vincent Crabbe hiányzott a Harry Potter és a Halál Ereklyéi: 2. rész alatt. Ez annak köszönhető, hogy az őt megformáló színész, Jamie Waylett összeütközésbe került a törvénnyel. A probléma igen nagy volt, a színész autójában kábítószert találtak, otthonában pedig úgy tűnt, mintha kábítószerrel kereskedne. Emiatt közmunkára ítélték.

 

 

Jamie Waylett marihuánabirtoklás vádjával érkezik a bíróságra, 2009. (A fotó forrása: John Phillips / Getty Images)

 

Két évvel később további balhéi voltak, ezúttal elítélték és le is tartóztatták a 2011-es londoni zavargásokban való részvétele miatt. Erőszakos garázdaság miatt két év börtönbüntetést kapott, és további egy évet lopott áruk birtoklásáért.

 

 

Harry Potter és a Halál Ereklyéi: 2. rész, 2011. (A fotó forrása: bilbo / MovieStillsDB)

 

Mivel a Harry Potter-filmek célcsoportja elsődlegesen a fiatalabb korosztály, ezért nem volt más megoldás, ki kellett rúgni a színészt a csapatból. Így Crabbe az utolsó előtti jelenetből kimaradt, és helyette egy másik színész kapott lehetőséget a jelenet eljátszására, ő pedig a szintén mardekáros Blaise Zabini volt, akit Louise Cordice alakít.

 

11. Ezt a színészt mindenképpen be kellett volna zárni          

Ha már a letartóztatásoknál tartunk, egy másik Harry Potter-színész, akinek rendőrségi ügye volt, Nicholas Read. Ő alakította a Gringotts goblinok egyikét. Hírek szerint abban az évben, amikor az utolsó filmet bemutatták, Read egy tinédzsernek mutogatta magát, miközben vonaton utazott.

 

 

Harry Potter és a bölcsek köve, 2001. (A fotó forrása: th1ankstome / MovieStillsDB)

 

Letartóztatták és szeméremsértéssel vádolták meg, amiért végül el is ítélték. Azonban sikerült elkerülnie a börtönbüntetést azért, mert hajlandó volt részt venni egy szexuális bűnelkövető oktatási tanfolyamon. Később bevallotta, hogy 2019-ben másodszor is mutogatta magát, ezúttal egy játékteremben.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »