Legyen minden nap karácsony

Legyen minden nap karácsony


Mindig szeretek olyan emberekről írni, akik valami olyasmit tettek, amivel megvalósították az álmaikat. Lehet, hogy neked is rossz érzés volt, amikor gyerekként véget ért a karácsony. Az ünnepi hangulat, a fülbemászó karácsonyi dallamok, a díszek és a karácsonyi fények, a közös családi készülődések, a kellemes illatok felhője kisurrant az otthonodból, és tudtad, hogy újra egy évet kell várnod arra, hogy ismét átéljed a csodát.

Mai írásomban két olyan hölgyet mutatok be neked, akik felnőttként nem voltak hajlandók tudomásul venni, hogy elmúlt a karácsony. Ezért elhatározták, hogy létrehoznak valami olyat, ahol egész évben karácsony van. Ismerd meg az ő csodás történetüket – álmaik megvalósítását.


Két ország, két nő, két történet, de ugyanaz az érzés. Náluk sosem múlik el a karácsony.


1. Az első történet során egészen az Egyesült Királyságig fogunk elutazni, a Shropshire állambeli Ironbridge-ig, ahol Kim Warren üzletasszony néhány évvel ezelőtt nyitotta meg egész évben nyitva tartó ünnepi, Yuletide néven ismert kávézóját. Ez valójában bővítménye a korábban megnyílt Little Christmas Shop-nak, vagyis a kis karácsonyi boltnak. A Yuletide kávézóban egész nap karácsonyi dallamok csendülnek fel, a személyzet pedig vidám, ünnepi hangulatban kínálja a pitéket, a karácsonyi pudingot, különböző gyümölcstortákat, és az ízletes pulykás-áfonyás szendvicseket.

 

A fotó forrása: Anita Maric / SWNS

 

Ebben a kávézóban minden nap december 25-e van – kivéve december 25-én, mert azon a napon zárva tartanak, hiszen a személyzetnek és a főnök asszonynak is szüksége van arra, hogy a családjaikkal is ünnepeljenek.

Kim először egy karácsonyi ajándékboltot vezetett, de mivel saját magát "a karácsony szerelmeseként" írja le, ezért döntött úgy, hogy bővíti üzletét, és így nyílt meg a Yuletide kávézó. A barátságos, kedves helyen a karácsonyi dalok mellett néha-néha felcsendülnek klasszikus jazz szólamok is, de sem Kim, sem pedig a munkatársai nem unják meg az állandó ünnepi hangulatot és pörgést. A zenét inkább amolyan háttérmuzsikának tekintik, nem igazán figyelnek rá, mert mindig elfoglaltak, és egész nap talpon vannak, de azért néha felteszik a kedvenceiket is. Az üzletasszony kedvenc dala egyébként Mariah Carey klasszikus slágere, az All I want for Christmas is You.

Az angliai Mirror című lapnak tett nyilatkozatában Kim a következőket mondta: „Miért ne karácsonyozhatnánk egész évben? Mindenki szereti a karácsonyt! Ez egy piaci rés volt, én pedig úgy éreztem, hogy a kisebb üzletemet bővítenem kell, és mivel lehetőségem volt erre a bővítésre, ezért nagyobb üzletbe költöztem. Ez jó döntés volt.”

 

A fotó forrása: Northfoto

 

Az üzlet egész évben alkalmazkodik az igényekhez, ezért mindig kaphatóak az ünnepi finomságok, amiket Kim maga készít el néhány alkalmazottjával. Sok látogatójuk turista, és van olyan is közöttük, aki visszatérő vendég, és gyakran itt szerzi be a karácsonyi ajándékokat. Kim szerint “régen az emberek hűtőmágnest, vagy kulcstartót vittek haza egy idegen országból, most karácsonyi díszeket vásárolnak”. Az emberek véleménye rendkívül pozitív. Néhány éve nyílt meg az üzlet, de sokan azt mondják, nem bírnák nélküle.

"Szeretnek minket. Habár bárhonnan beszerezheted a karácsonyi ajándékokat, de vannak turisták, akik Ironbridge-be jönnek érte, és helyiek is, akik rendszeresen látogatnak. Nem hittem volna, hogy kinőjük a régi boltot, de az emberek szeretnek itt lenni, bejönnek és videókat készítenek a közösségi oldalaikra a követőik számára."

Kim szerint a legfontosabb, hogy jól meg legyen minden szervezve, a rendelést általában januárban intézi, és főként kiskereskedőktől szerzi be az árukészletét. Ez azért szükséges számára, mert támogatni szeretné őket is, habár ez nem túl gyakori az Egyesült Királyságban. Az egyik legnépszerűbb terméket egy helyi férfi készíti, Mike, ami egy fából készült fatermék. A kávézóban pedig a vendégek az ünnepi teát részesítik előnyben.

 

A fotó forrása: Anita Maric / SWNS

 

Ha te sem tudsz betelni a karácsonnyal, és nem bírod ki, hogy évente csak egyszer ünnepelsz, netán az Egyesült Királyságban élsz, vagy ide utazol, ne hagyd ki ezt a helyet, látogass el a Yuletide kávézóba és a kis ajándékboltba, hogy ünnepelhess egész évben.

 

2. A második történetért egészen Németországig kell elutaznunk, egész pontosan a festői szépségű Rothenburg ob der Tauber-ig, hogy megismerjük Käthe Wohlfahrt üzletasszonyt és az általa vezetett múzeumot és ajándékboltot. Rothenburg – amit A karácsony fővárosának is szoktak nevezni – nemcsak gyönyörű karácsonyi vásáráról ismert, de népszerű az ott található Német Karácsonyi Múzeum is. Az ajándékbolt előtt egy élénkpiros karácsonyi autómobil parkol, míg a bejáratnál ember méretű diótörők őrzik a biztonságot.

 

A fotó forrása: Klaus Mutzeck

           

Ebben a városban egész évben karácsony van, és ezzel nem túlzok. Az, hogy ez így van, elsősorban Käthe Wohlfahrt-nek köszönhető, aki egy karácsonyi múzeumot és egy ahhoz tartozó ajándékboltot üzemeltet. Így akár nyáron, 30 fokos melegben is beszerezhetjük a fára és az ünnepi asztalra szánt díszeket. A világhírű karácsonyi ajándékbolt dísztárgyak, dekorációk, játékok, és műtárgyak állandó gyűjteményének ad otthont, bemutatva a német karácsonyi hagyományok és szokások fejlődését a középkortól kezdődően, egészen 1950-ig. Ebben a boltban és múzeumban minden egyes kiállított tárgy rendkívül értékes, többnyire üvegből, pamutból, gyapjúból, papírból, viaszból, fémből és más szokatlan anyagokból készültek. Megtalálhatók még Mikulások, karácsonyi angyalok, diótörők, faállványok, papírból készült betlehemi figurák, lámpák, advent naptárak is. De mind a múzeumban, mind az ajándékboltban megcsodálhatjuk a fából faragott kis figurákat, és a kézműves munkával elkészített üveggömböket is.

 

A fotó forrása: Valentin Nica

 

A múzeumban szobáról-szobára haladva a látogatók megismerkedhetnek a német karácsonyi hagyományokkal, és megismerik a történelmüket is. Meg tudják, hogyan ünnepelnek telente német földön. Megismerkednek a különféle tájegységek szokásaival. A karácsonyfa valójában egy német "találmány", hiszen köztudott, hogy a 16. századi Németországban maradt fent az első írásos bejegyzés, amiben egy karácsonyfára utaltak. Minden valószínűség szerint tehát a németeknek köszönhetjük, hogy napjainkban fát díszítünk.

 

A fotó forrása: Nataly Zolotaryova

 

Van egy 5000 darabból álló karácsonyfadísz gyűjtemény is itt, amelyet az osztrákok adtak kölcsön a múzeumnak, de az ajándékboltban is hatalmas kínálat van a karácsonyfa díszekből. A kb. 250 négyzetméteren található terület jelentős részét a hatalmas diótörő magángyűjtemény foglalja el.

 

A fotó forrása: Julia Chasovnikova

 

Egyáltalán nem meglepő, hogy ezt az első karácsonyi múzeumot a világ legkiválóbb karácsonyi boltja hozta létre, és ezen a szép területen helyezte el. Évente több százezer látogatója van a rothenburgi Wohlfahrt áruháznak, ami mostanra már más területeken is megnyitott, így Németországban Oberammergau, Garmisch, Heidelberg, Rüdesheim, Nürnberg városaiban, de található karácsonyi múzeum a franciaországi Riquewihrben és a belgiumi Brugesben, legutóbb pedig az Egyesült Államokban is nyílt egy, a minnesotai Stillwaterben.

 

 

Forrás:

Kim története: mirror.co.uk

Käthe története: howtogermany.com

Felső kép: Boris Hamer / pexels.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »