Borz találta meg a római érmeket

Borz találta meg a római érmeket


A valaha talált legnagyobb római érmegyűjteményt egy borz fedezte fel Spanyolországban

A borzokról köztudott, hogy valódi ásó tehetségek. Ennek ellenére biztos nem rendelkeznek régésztudással. Nem olyan régen azonban egy borz egy spanyol barlangban ókori római érmék tárházára bukkant.

 

 

Európai borz (Meles meles) ásik. (A fotó forrása: Philippe Clement / Arterra / Universal Images Group / Getty Images)

 

A régészek egy kis barlang bejáratánál érmeket találtak az észak-spanyolországi Grado városa mellett. Nem tudták, honnan kerülhetett oda, ezért kisebb nyomozásba kezdtek, és a nyomok egy európai borz (Meles meles) barlangjához vezettek. Így arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a borz ásta elő ezeket az érmeket.

Hónapokkal korábban Spanyolország egyes részein, köztük Grado városában is nagy hóvihar tombolt, és valószínűleg az ítéletidő miatt arra kényszerült a borz, hogy elhagyja otthonát, és valami táplálék után nézzen. Talán így kerülhetett abba a barlangba, ahol végül megtalálták, de bogyók és férgek helyett egy raktárra való római érmet rejtett el.

 

 

Ezüst római érmék a Nemzeti Régészeti Múzeumban, Madridban, Spanyolország. Megjegyzés: ezek NEM a Grado városában megtalált érmék. (A fotó forrása: Universal History Archive/Getty Images)

 

Ebben a barlangban összesen 209 római érmét találtak. Ezek az érmék az i.sz. harmadik és ötödik századból valók, távoli országokból származnak, így például Konstantinápolyból (ma Isztambul), a görögországi Thesszalonikiből és Londonból, Angliából.

Az 1930-as évek végén a kutatók szintén találtak egy római aranypénzből álló 14 darabos gyűjteményt (Chapipi-kincsként ismert) ugyanabban az erdőben, ahol ez a legújabb felfedezés is történt.

Természetesen a kutatók próbálták megfejteni, hogy kerülhetett a most talált 209 római érme a barlanghoz, és arra a következtetésre jutottak, hogy a helyiek talán azért rejthették el a pénzüket, hogy biztonságban megőrizve tartsák őket a térség politikai problémái idején.

 

 

A borz (Meles meles) a nyári hónapokban szívesen pihen a réten. (A fotó forrása: Arterra / Universal Images Group / Getty Images)

 

A rómaiak i.e. 218-ban hódították meg az Ibériai-félszigetet. Ők uralták ezt a területet egészen addig, amíg a nyugati gótok el nem űzték őket az i. sz. 5. század elején. A kutatók azt gyanítják, hogy ezek az újonnan felfedezett érmék a barlangban elrejtett nagyobb kincs részei. Jelenleg a borz által feltárt 209 érme „a legnagyobb római érmekincs, amelyet egy észak-spanyolországi barlangban találtak”.

A további ásatások további bizonyítékokat keresnek a közelben található érmékre, ami arra utalhat, hogy a területet egykor kitelepített rómaiak lakták. A kutatók most próbálják megfejteni a rejtélyt, és kideríteni, hogy ez a hely egyszeri búvóhely volt-e, vagy egy teljes embercsoport élt-e ott. Egyelőre csak a borz tudja, hol vannak elásva a további érmék.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép: Education Images/ Getty Images)

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »