Amerika “legboldogabb” államai 2023-ban

Amerika “legboldogabb” államai 2023-ban


Hol élnek a legboldogabb és legelégedettebb emberek az Egyesült Államokban?

A személyes boldogság szubjektív, de az tény, hogy sok minden befolyásolja valaki boldogságát, sok tényező járul hozzá az ember jólétéhez. A jövedelem, az alvási szokások, a munka és magánélet közötti egyensúly csak néhány példa erre. Mindenkinek vannak jó és rossz napjai. Vannak napok, amikor szomorúak vagyunk, máskor pedig boldogok. Boldognak érezhetjük magunkat egy előléptetés, egy közelgő utazás, a családdal töltött idő, vagy a megfelelő lakhelyünk miatt. A boldogság számos belső és külső tényezőn alapul, és mindenkinek más a fontos.

A személyi pénzügyekkel foglalkozó WalletHub weboldal évek óta végez egy felmérést, amely során arra a kérdésre keresik a választ, hogy fenti tényezők hogyan befolyásolják az emberek mindennapjait az egész országban? Ennek végeredményeként pedig rangsorolta az Egyesült Államok legboldogabb államait aszerint, hogy hol élnek a legboldogabb amerikaiak, hol a legelégedettebbek az életükkel az emberek?

Annak megállapítása érdekében, hogy az 50-ből melyik állam a legboldogabb az Egyesült Államokban, a WalletHub három kategóriában vizsgálta a belső és külső tényezőket különböző mutatók formájában:

  • érzelmi és fizikai jólét
  • munkakörnyezet
  • közösségi kapcsolatok és környezet

Ez a három címke több mint 32 konkrét kritériumot, kulcsfontosságú tényezőt fed le, beleértve a depresszió mértékétválások arányáta munkanélküliségi rátáta megfelelő alvási szintet, és az átlagos munkaórát, a munkahelyi biztonságot, a jövedelmek növekedését, az időjárást. A vizsgálat során 0-100-ig pontoztak, a 100 felel meg a maximális boldogságnak. E pontozás segítségével kapták meg egyes államok összesített pontszámát és így jött ki az eredmény.

A cikk végén elárulom azt is, melyik állam Amerika legboldogabb állama 2023-ban, elöljáróban csak annyit: öt éve írtam először Amerika "legboldogabb államai"-ról, és azóta, minden évben ugyanaz az állam nyeri a versenyt. Ez azért jelenthet valamit...

 

A tíz legboldogabb állam az Egyesült Államokban, 2023-ban

10. Connecticut

Az Egyesült Államok tíz legboldogabb állama utolsó helyén áll Connecticut, amely az érzelmi és a fizikai jólét ötödik helyét szerezte meg. Ez az állam nagyon biztonságos, kevés a bűnözés, a hatodik legalacsonyabb az államban. A munkaidő pedig szintén kedvező, az ötödik legrövidebb munkaidő is Connecticuthoz köthető, bár ezt a helyet megosztja Kalifornia állammal.

  

9. Idaho

A kilencedik legboldogabb állam az Egyesült Államokban Idaho. Idaho a második helyen áll a munkakörnyezet, és szintén második a környezet és a közösségi kapcsolatok kategóriájában. Az idahói lakosok a hatodik legjobb alvásidővel rendelkeznek, ami egyszerű módja a jobb hangulat biztosításának. Idaho államban a 11. legalacsonyabb a depressziós felnőttek aránya, a 13. helyen állnak az önkéntes feladatok elvégzésében, és itt a 14. legalacsonyabb a válások száma.

 

8. Iowa

Iowa a nyolcadik helyet úgy szerezte meg az Egyesült Államok legboldogabb állama listáján, hogy bár csak hatodik lett a munkakörnyezet kategóriában, de itt a harmadik legkisebb a munkanélküliség, mindössze 4,62%-ban élnek ott munkanélküli emberek. Iowa államban önkéntes feladatokat is szívesen végez a lakosság, ebben negyedik helyen állnak.

 

7. Észak-Dakota

North-Dakota (Észak-Dakota) a hetedik legboldogabb amerikai állam, mindössze harmadik a munkakörnyezetben, és itt kezelik a legjobban a munkanélküliséget, ugyanis náluk van a legkevesebb munkanélküli, ebben az élen állnak. Viszont aki dolgozik, az sajnos nagyon sokat, mert Alaszka után nekik van a leghosszabb munkaidejük. Viszont North-Dakotában a második legalacsonyabb a válások száma.

  

6. Kalifornia

Az Egyesült Államok hatodik legboldogabb állama Kalifornia. Kalifornia a hetedik helyen áll az érzelmi és fizikai jólét tekintetében, a negyedik legalacsonyabb felnőttkori depressziós aránnyal. A kaliforniai lakosok ötödik helyen állnak a legrövidebb munkaidő kategóriájában. Az időjárás is közrejátszik Kalifornia boldogságában, mivel sok helyen egész évben enyhe időjárás tapasztalható, sőt azt mondják, időjárásban Kalifornia a legjobb az összes állam közül. A WalletHub egy külön tanulmánya, amely a tíz legboldogabb várost rangsorolta, nyolc kaliforniai várost jelölt meg az első tíz hely egyikében. 

 

5. Maryland

Maryland az ötödik helyen áll az Egyesült Államok legboldogabb állama listáján. Az érzelmi és fizikai jólét Maryland-ben kiváló, ebben a harmadik helyen áll, az ötödik legalacsonyabb öngyilkossági rátával az országban. Valószínűleg a munkanélküli emberek száma nem segítette Marylandet előbbi helyre, mivel az ötödik legmagasabb a tartós munkanélküliségi ráta az államban.

 

4. New Jersey

New Jersey a negyedik legboldogabb állam az Egyesült Államokban. New Jersey a második helyen áll az érzelmi és fizikai jólét tekintetében, beleértve a legalacsonyabb felnőttkori depressziót és az ország legalacsonyabb öngyilkossági arányát. New Jerseyben a harmadik legalacsonyabb a válási ráta is. Sajnos New Jerseyben a második legmagasabb a hosszú távú munkanélküliségi arány.

 

S akkor következzenek a dobogósok.

 

3. Minnesota

Minnesota az Egyesült Államok harmadik legboldogabb állama. Minnesota az érzelmi és fizikai jólét kategóriában negyedik, a munkakörnyezetük szintén a negyedik helyen áll. Minnesota az ország harmadik legbiztonságosabb állama, a harmadik legalacsonyabb válási arány is itt van és a második legmagasabb önkéntes dolgozók aránya. A minnesotai lakosok köztudottan az ország legbarátságosabb és legbefogadóbb emberei, annak ellenére, hogy a legintenzívebb telek is itt vannak.

  

2. Utah

Utah az Egyesült Államok második legboldogabb állama. Utah az első helyen áll a munkakörnyezet és a közösségi kapcsolatok és környezet arányában. A utahi lakosok nemcsak kemény munkások és jobban élvezik munkájukat, mint bármely más állam lakosai, de a legkevesebb óraszámot is ők dolgozzák egy nap. Utahban a legmagasabb az önkéntesek aránya, talán a kevesebb munkaidő miatt jut erre is idejük, itt a legalacsonyabb a válások száma, és ez a negyedik legbiztonságosabb állam az összes közül. Az utahi lakosok nagyon aktív, szabadtéri életmódot élveznek, mentálisan és fizikailag is egészségesek.

 

1. Hawaii

A lista élén Hawaii áll, egymást követő években már az ötödik alkalommal, a lehetséges 100 pontból 69.58-as pontszámot ért el. Hawaii az érzelmi és fizikai jólét tekintetében második helyen végzett. Hawaii-ban a második legalacsonyabb a felnőttkori depresszió aránya, az ötödik legmagasabb a jövedelemnövekedési ütem és az ország negyedik legalacsonyabb válási aránya is ott jellemző. A hawaii lakosok sok napsütésben és egészséges, aktív, szabadtéri életmódban részesülnek, hasonlóan Utah lakóihoz. Ezen kívül Hawaii-ra jellemző az is, hogy az ott élők a leghosszabb átlagos élettartamot érhetik el az Egyesült Államokban, ami 81,48 év.

 

Hawaii nem először győzött. Forrás: inspiringtravelcompany.co.uk 

                                                 

Itt vannak a pontszámok!

Íme, a 10 legmagasabb boldogság-pontszámú állam; maximum pontszám: 100!

Hawaii - 68,27

Utah – 67,84

Minnesota – 67,26

New Jersey – 65,62

Maryland - 63,14

Kalifornia – 63.09

Észak-Dakota - 61,78

Iowa – 61.07

Idaho - 60,80

Connecticut - 59,11

 

A boldogság szintjének államonkénti megítélése csak az egyik módja annak, hogy megtekinthessük az ország mentális egészségét.

 

 

Forrás: 

mentalfloss.com

worldpopulationreview.com

Fenti kép: theguardian.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »