A világ 10 legcsodálatosabb temploma

A világ 10 legcsodálatosabb temploma


Egy felmérés során kiderült, mely templomokat tartják a legszebbnek. Nemcsak a vallásos India került fel a listára.

 

10. Jetavanaramaya, Sri Lanka

 

 

Ez a sztúpa Srí LankánAnuradhapura szent városában található, és főleg azért nagyon fontos, mert a buddhizmus legrégebbi fennmaradt ágát, a Theravada és Mahayana buddhista szerzeteseket képviseli. A Jetavanaramaya az ókori világ harmadik legmagasabb épülete volt, magassága összesen 400 láb. A sztúpát Mahasena király építette a 4. században, és 93 millió téglát használtak fel hozzá. A teljes terület, vagyis 5,6 hektár 10 000 buddhista szerzetesnek ad otthont.

 

9. Sri Ranganathaswamy Temple, India

 

 

Ez a templom a világ egyik legfontosabb Visnu temploma, TamilnadubanIndiában található. Visnu isten egyik megjelenési formájának imádatára lett felépítve. Egyértelműen India legnagyobb temploma, 156 hektáros területen épült. Dravida építészeti stílusban készítették. A templomnak 21 különböző tornya van, és a torony teljes egészében aranyból készült. A templom egyik tornya 236 láb magas, különböző színekkel van festve.

 

8. Temple of heaven, China 

 

 

A csodálatosan szép templom Kínában, Peking városában, Sky tiszteletére épült. Ez az ókori templom Kína egyik legnagyobb ősi temploma, amely 2,7 millió négyzetterületen helyezkedik el. A templomnak kör formája van, amely az égboltot szimbolizálja, de van egy téglalap alakú fala is, hogy a Földet is jelképezhesse. A templomterven jól látszik, hogy az égbolt fala jóval magasabb, mint a Földet szimbolizáló fal. Ezt a templom-együttest 1406-1420 között építette a Ming-dinasztia. Az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

 

7. Shwedagon Pagoda, Myanmar

 

 

Shwedagon Pagoda Ázsia egyik legnépszerűbb temploma, mivel nyolc darab Buddha szőrszálat tartalmaz, YangonbanMianmarban található. A templomot 2600 évvel ezelőtt, Buddha korában építették. A templom építői, Taphussa és Bhalika Kr. E. 588-ban találkozhatott Buddhával, nem sokkal azután, hogy elérték a megvilágosodást. Buddha odaadta nekik a nyolc szőrszálát, amit ők elhoztak Yangonba, és megépítették a Shwedagon Pagoda első részét. A templomot sok aranylemez borítja, a felső részeket pedig gyémántok ezrei díszítik. Sok sztúpát és szobrot is tartalmaz, amelyek tükrözik a Buddha korából származó építészeti stílust.

 

6. Prambanan, Indonesia

 

 

Prambanan hindu szentély három fő épületet tartalmaz, amelyeket Trimurtis számára szenteltek, vagyis Brahma, Visnu és Shiva istenségeknek. A Shiva templom a legmagasabb közöttük, és a központban található. E templomok mindegyike számos szobával, teremmel rendelkezik, és mindegyik épület fő termében az adott Isten szobra található. Maga a templom a 10. században épült, és a hindu építészet jegyeit viseli magán. 240 templom áll a Prambanan komplexumban, 3 Trimurtis templom, 3 Vahana templom, 2 Apit templom, 2 Kelir templom, 4 Patok templom és 224 Pervara templom.

 

5. Tigers Nest Monastery, Bhutan

 

 

Tigers Nest Monastery Bhután egyik legszentebb helye, a Paro-völgyek magas szikláiban helyezkedik el, pontosan azon a helyen, ahol Guru Padmaszambhava, akit második Buddhának tartanak, sokáig meditált. A bölcs Guru Padmaszambhava volt egyébként az, aki bevezette a buddhizmust Tibetben. Tibet kulturális ikonja, vagyis a Tigers Nest Monastery 1692-ben épült, 3000 méterrel a tengerszint felett. A látogatóknak órákig kell vándorolniuk, hogy elérkezzenek erre a helyre. Van egy Tsechu néven ismert fesztivál is, amelyet a Paro-völgyben tartanak a második Buddha tiszteletére.

 

4. Borobudur, Indonesia

 

 

Borobudur az egyik legnagyobb buddhista műemlék a világon, Indonézia középső részén helyezkedik el. A templom lótuszvirágszerű szerkezetű, és egy ősi tóval van körülvéve, ami Lord Buddha születését szimbolizálja. A 8. században épült 2 millió vulkáni kő felhasználásával. A templomot évezredekre lakatlanná tette a Merapi vulkán kitörése, de 1814-ben újra felfedezték. Több száz Buddha szobrot találtak itt. Ami még nagyon érdekes, és azt mondják, Borobudur egyik legszebb látványossága az nem más, mint hogy 100 elefántfejű hal alakban található ereszcsatorna van itt, amely „maraka” néven ismert.

 

3. Golden Temple, India 

 

 

Ez a szikh vallást követők legszentebb helye, ahol istent imádják, Pandzsábban, Indiában található. A templom főleg márványból és tiszta aranyból készült. A szikh vallás legszentebb szövege, a Guru Granth Sahib szintén a Golden templomban található meg. A Golden Templomot 1604-ben építette Guru Ram Das Ji, a negyedik szikh-guru, vagyis lelki tanítómester. A Golden templom mind a négy oldalán található bejárat, és a világ minden részéről érkező embereket jelképezi. Naponta több mint 35 000 ember jut ingyen táplálékhoz a Golden Templomban. Mi is lehet jobb annál, mint nyaralni egy jámbor helyen, ahol tanúi lehetünk egy hagyományokhoz ragaszkodó ország kultúrájának, miközben isteni imákat hallhatunk? Ha valaki Indiába látogat, nem hagyhatja figyelmen kívül a csodaszép Golden Templomot, feltétlenül érdemes ellátogatni oda.

 

2. Angkor Wat, Cambodia

 

 

Angkor Wat a világ legnagyobb vallási emlékműve. Ez a gyönyörű templom Angkorban, Kambodzsában 401 hektáros területen helyezkedik el, és a teljes komplexum 700 láb magas. Magát a templomot a 12. században II. Suryavarman császár építtette Úr Vishnu-nak szentelt templomként. A következő évszázadokban sajnos a templomot rengeteg pusztítás érte, de a khmer birodalom helyreállította, és buddhista templomként működött tovább. A templom tetejére a khmer építészeti-stílus jellemző. Az is érdekesség, hogy más templomokkal ellentétben Angkor Wat nyugatra néz, és számtalan szobrászati díszt visel magán.

 

1. Wat Rong Khun, Thailand

 

 

Fehér templomként is ismert, a Thaiföldön, Chiang Rai-ban található csodaszép templom. Az épület fehér színe Buddha tisztaságát jelképezi. A templom csillogó üvegdesign-ja Buddha végtelen bölcsességét szimbolizálja. A buddhizmusra és a hinduizmusra egyaránt jellemző építészeti stílust használták fel a templom építésekor. Bent pedig Buddháról készült festményekkel díszítették fel a termeket.Forrás:

100topjournal.xyz 

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

Mit Ne csináljunk repülőgépen?
Nagyvilág, Érdekességek
Mit ne csináljunk a repülőgépen? Légiutas-kísérők 20 dologra kérik leendő utasaikat.
Január 1-jei érdekességek
Érdekes, Jó, ha tudod
Mit csinálj és ne csinálj az év első napján? Érdekességek a szokásokról!
A karácsonyfák útja
Nagyvilág, Érdekességek
Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi és a kelta kultúrák hagyományvilágában is ismert volt.
A londoni állatkert új lakója
Állatvilág, Veszélyben
2024. január 17-én, 9 óra 34 perckor a londoni állatkertben született egy nyugati síkvidéki gorillabébi.
Amit érdemes tudni a tavaszi viharok előtt
Föld/Bolygók, Időjárás
Itt az idő, hogy (majdnem) mindent megtudjunk a villámlásról!
Ma van HÁLAADÁS napja
Egyéb érdekességek, Nevezetes napok / Világnapok
A hagyomány szerint Istennek hálát adnak a termésért az őszi betakarítások után.
Elképesztő dolgot tett a brazil pár
Hihetetlen, Elképesztő
A Földön évente mintegy 18 millió hektár erdőt irtanak ki az erdőtüzek, természeti katasztrófák, vagy az embe ...
Töltsd fel írásaidat Te is!
Egyéb érdekességek, Érdekes
Van néhány érdekesség, amit szívesen megosztanál velünk? "Rendelj" tőlünk INGYEN egy magazint, részletekért k ...
Európa kulturális fővárosai 2024-ben
Nagyvilág, Szép világunk
Az észt Tartu, az ausztriai Bad Ischl és a norvég Bodø lettek 2024-ben Európa kulturális fővárosai.

További cikkek »