Utazzunk Olaszországba

Utazzunk Olaszországba


15 fontos dolog, amit érdemes tudni Olaszországról

 

A fotó forrása: wsj.com

 

Olaszország valószínűleg bakancslistán szerepel a legtöbb embernél, és „jó” okkal. A dél-európai ország a világ legjobb konyhájának, építészetének, divatjának, művészetének és a Földközi-tenger partvidékének ad otthont. A nyelv, az emberek és a bor évszázadok óta inspirálta a visszatérő látogatókat és az elkötelezett rajongókat az olasz kultúra iránt. Milliók utaznak Olaszországba, hogy ússzanak Szardínia kristálytiszta vizében, vásároljanak Milánóban, barangoljanak a toszkán vidéken, eltévedjenek Firenze vagy Pisa utcáin, túrázzanak a part mentén Cinque Terre-ben, vagy elmenjenek egy gondolás körutazásra. Minden országnak megvan a maga kultúrája és hagyománya, és ezek felfedezése az utazás szépségének része. Olaszország is rendelkezik saját szokásokkal, etikettel és ez minden bizonnyal nagyban különbözik is attól, amit a Napsütötte Toszkána című filmben láttunk.

 

Olvasd el az alábbi 15 fontos tippet, amelyet tudnod kell, mielőtt Olaszországba látogatsz!

 

1. A vacsora 7:30-kor kezdődik, vagy akármikor 

Olasz étterem. A fotó forrása: archdaily.com

 

Az éttermek tulajdonosai gyakran lazán közelítik meg a nyitvatartási időt, amikor megállapítják azt, hogy mikor nyitnak vagy mikor zárnak. Az olaszok nem kapkodják el a vacsorát, ez egy nyugodt dolog számukra. Habár nem olyan későn ülnek le a vacsoraasztal elé, mint a spanyolok (ők este 10 után), de az éttermek általában nem nyitnak ki este hat, vagy hét óra előtt, mivel este 7.30 előtti időpont Olaszországban nem elfogadható vacsoraidő. Az sem szokatlan az országban, hogy egy étterem három napra bezárja kapuit, mert a tulajdonos úgy dönt, hogy meglátogatja a rokonait Nápolyban.

 

2. Ne rendelj pizzát Firenzében!

 

Olasz pizza. A fotó forrása: eataly.com

 

Firenzében persze lehet jó pizzát is találni. A turisták hajlamosak az olasz ételekre (spagetti húsgombóccal, pizza, rizottó stb.) úgy gondolni, mintha az általános konyhaművészet része lenne. Olaszország azonban 20 régióra oszlik, és mindegyik valami finomságra specializálódott helyi technikák és alapanyagok felhasználásával. Ez egy olyan ország, ahol az embereknek komoly véleménye van arról, hogy melyik tésztaforma melyik tésztaszósszal párosul a legjobban. Ahhoz, hogy a legnagyobb pizza-élményben legyen részed, nincs mese, el kell utazni Nápolyba, ahol a Margherita pizzát a legfinomabban készítik el. Lombardia a Rizottóról híres, Bolognában a legjobb a Parmigiano Reggiano sajt, Szicíliában a Cannoli, az Amalfi-parton a Limoncello a legjobb, Rómában pedig a Carbonara. Az étkezési kultúra Olaszország egyik legnagyobb vonzereje, ezért nekünk, turistáknak sem árt élvezni.

Amit még jó tudni!

Soha ne rendeljünk ananászos pizzát, mert az olaszok egyszerűen nem tartják ehetőnek.

Vegán lehetőségek Olaszországban? Hoppá! Ez problémás lehet. Olaszország nagyon régi ország, erős ellenállással a változásokkal szemben, és sokan egyszerűen nem gondolják, hogy létezik a Földön olyan ember, vagy akár egy egész világ, amely nem tud, vagy nem akar enni szalámit vagy Prosciuttót. A világ legjobb ételét az olaszok szerint áldás vagy átok elkészíteni. A vegetáriánus ételkészítés szerintük inkább átok. Való igaz, hogy manapság egyre több étterem kínál vegetáriánus választási lehetőségeket, de ezekkel csak óvatosan. Olaszországban simán előfordul az például, hogy vegetáriánus ételt, vagy péksüteményt állati zsírral készítenek.

Bár szerte a világon boltokban árusítanak jó olasz fokhagymás kenyeret, a fokhagymás kenyér Olaszországban nem létezik! Így jobb, ha nem is keressük, mert nem fogunk találni. A legközelebbi dolog, amit kaphatunk, és ami hasonló a fokhagymás kenyérhez, az a hagymás Focaccia. Bár az olaszok szerint ez sokkal jobb, mint a fokhagymás kenyér.

Miközben az ételekről beszélünk, beszéljünk arról is, hogy mivel érdemes enni. Az olasz ember ugyanis kiakad, ha a tészta-különlegességeket mi turisták késsel, vagy kanállal közelítjük meg. A tészta elfogyasztásához az egyetlen elfogadható evőeszköz a villa.

 

3. Észak és Dél két külön világ

 

Varenna, Comói-tó, Olaszország. A fotó forrása: travelpassionate.com

 

Óriási különbség van Olaszország északi és déli része között. Észak és Dél két egymástól teljesen távol álló világ. Egyik sem rosszabb, vagy jobb a másiknál, a különbség csak a nagyon eltérő mentalitásban és életmódban mutatkozik meg. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az északiak befelé fordulóbbak, hidegebbek és pörgősebb életet élnek, míg délen lazábbak és barátságosabbak az emberek. A legjobb módja annak, hogy megértsük ezt, ha megnézzük, mi magunk. Tehát, aki Olaszországba utazik, az haladjon Északról Délre, és így nem marad le semmiről.

                                                       

4. Ne hagyd ki a művészetet!

 

Vénusz születése. A fotó forrása: kazoart.com

 

Olaszország egy olyan hely, ami gyakran elvonja a turisták figyelmét: ősi romok, bevásárlás, vagy az éttermek. De mégis nagy hiba lenne kihagyni a művészi világ megismerését, mind a reneszánsz, mind a mai korból jó kikapcsolódási lehetőség lehet. A Vatikánban több mint 100 művészeti galéria található (a Sixtus-kápolna mennyezetéről nem is beszélve, Michelangelo festette). A velencei Peggy Guggenheim Picasso és Magritte modern műveinek kiterjedt gyűjteményével rendelkezik. Botticelli gyakran megismételt, soha nem sokszorosított Vénusz születése a firenzei Uffizi Képtárban lóg.

A belépőjegyet igénylő turisztikai látványosságok többsége előre lefoglalható online, így ha valaki előre megrendeli, akkor nem kell kivárnia a sort. Ezzel egy csomó időt spórolunk. S aki elég okos, az pénzt is, mert Olaszországban a hét bizonyos napjain és óráiban ingyenes, vagy kedvezményes a belépés több helyre is, így múzeumokba is akár. Érdemes ezeket a lehetőségeket ügyesen kihasználni.

 

5. Takard el a testedet a Vatikánban és a templomokban!

 

A római Szent Péter-bazilika. A fotó forrása: Giacomo della Porta - Wolfgang Stuck / Wikimedia Commons

 

Aki vallásos, nyilván tisztában van azzal, hogy nem illik lezser ruhákban belépni oda, ahol Isten képviselői élnek, vagy tartózkodnak. Az embernek függetlenül attól, hogy egyetért-e a katolikus egyház politikájával vagy sem, tiszteletet kell tanúsítania, ha meg akarja látogatni a Vatikánhoz tartozó Múzeumokat, a Sixtus-kápolnát, a Szent Péter-bazilikát és a Vatikáni Kerteket. A látogatók szigorú öltözködési szabályokat követnek, amelyek nem engedik meg a mélyen dekoltált vagy ujjatlan ruházatot, rövidnadrágot, miniszoknyát vagy sapkát. A férfiaknak is kötelező hosszú nadrágot viselni. Továbbá takard el a válladat és a térdedet. Van még valami, ami nem megengedett? Hát persze. A szelfi botok.

 

6. Az olaszok többsége nem beszél angolul           

 

Do you speak Italian? A fotó forrása: romeing.it

 

Ha valaki nem beszél angolul, és mi felemeljük a hangunkat, attól még nem fogja megérteni. Egyes olaszok beszélnek angolul, mások nem. Különösen szembetűnő ez Olaszország bizonyos részein. Ne lepődj meg, ha azt tapasztalod, hogy a helyi pékségben dolgozó idős hölgy nem ért meg. Ne várd el turistaként az olasz emberektől, hogy mindig megértsék és beszéljenek angolul. Még turizmussal kapcsolatos vállalkozásban is dolgozik olyan ember, aki nem törekedett az angol nyelv elsajátítására.

Viszont azt szeretik – mint a világ bármely részén – ha mi turisták olaszul szólalunk meg. Így érdemes az utazás előtt a szókincsünket fejleszteni, ha kommunikálni szeretnénk a helyiekkel. Senki nem várja el tőlünk, hogy folyékonyan beszéljünk, amikor ellátogatunk Olaszországba – bár ez nagy előny, ha beszéljük a nyelvet! De van néhány kifejezés, ami segít boldogulni. Ha pedig olaszul szólalunk meg, az minden arcra mosolyt csal! Mindig jó mulatság, ha néhány szót tud megtanulunk annak az országnak a nyelvén, ahová ellátogatunk, hiszen ezt a legtöbbször nagyra értékelik, ráadásul beszélgetésindító is.

Érdemes használni  néhány megszokott üdvözlési formát is. Például mindenki ismeri a Ciao szót, ezt használják az olaszok a köszöntésre, de a búcsúra is. Viszont fontos! A Ciao szó csak barátok és egymást régóta ismerő emberek között, vagy fiatalok között használható. Azonban az egymást nem ismerő felnőttek és fiataloktól a felnőttekig a Buongiorno (jó reggelt, reggeltől délig) vagy a Buonasera (késő délutántól használjuk, a jelentése pedig jó estét) használatát alkalmazzuk. Amikor turistaként belépünk egy boltba, vagy étterembe, vagy találkozunk valakivel, és azt mondjuk neki, hogy Buongiorno vagy Buonasera, az olasz ember értékelni fogja az erőfeszítésünket, és nem zavarja a kiejtésünk.

Az üdvözlés mellett fontos még a „prego” szó, aminek több jelentése van, és ezt nagyon sokszor használják is. Ez azt is jelenti, hogy szívesen látunk. De akkor is használják, amikor valaki előre akar engedni, vagy amikor a pincér hellyel vagy menüvel kínál. A jelentése: „kérem” vagy „tessék”.

 

7. Reggeli után cappuccino tilos!

 

Cappuccino. A fotó forrása: leitesculinaria.com

 

Ne feledd, Olaszországnak sok – számunkra talán furcsa – szokása is van, és elég érdekesen gondolkodnak az ételek, italok fogyasztásával kapcsolatban. Van viszont egy, amit illik betartani, mert ez náluk szent dolog. Cappuccino-t, vagy bármi más tejes kávéitalt csak reggel szabad inni, és soha nem szabad étkezés után fogyasztani. Az olaszok nem szeretik a forró tej és a teli gyomor kombinációját. Bármit rendelhetsz turistaként, ha nem bánod, hogy csúnyán, vagy ferde szemmel néznek rád, de az is előfordul, hogy még egy kis előadást is végig kell hallgatnod az emésztésről. Az eszpresszó kávé egész nap fogyasztható, valószínűleg tej nélkül.

 

8. Egy nap bőven elég Velencében    

 

Velence. A fotó forrása: forbes.com

 

Lehet, hogy egyesek szentségtörésnek gondolják, ha csak egy napot töltünk a Föld egyik legromantikusabb városában, de az igazság az, hogy egy-két nap valószínűleg több mint elegendő idő arra, hogy elmerüljünk a lebegő város hangulatában, és elfogyasszunk egy kis fagylaltot a festői Szent Márk téren. A nyári hónapok magas költségeket és hatalmas tömegeket vonzanak, míg a hideg téli hónapokban bezárt szállodák és éttermek kihívás elé állítják azt, aki turistaként szeretne télen Olaszországba utazni. Hiszen igen nehéz szállást találni.

 

9. A Gelato fagylalt túl finom ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk

 

Gelato fagylalt. A fotó forrása: eatthis.com

 

Az olaszországi fagylalt a legjobb a világon! Merész állítás, de ez nemcsak az olaszok szerint van így! A legtöbb utcában kapható fagylalt, amely viszonylag olcsó, és egy finom csemege egy kiadós ebéd után. Naponta legalább egy fagylaltot kötelező enni annak, aki Olaszországba látogat. Az viszont probléma lehet később, hogy egy Gelato után minden más fagylalt csalódást fog okozni.

                                        

10. Könnyű eltévedni

 

A térkép néha segíthet. A fotó forrása: dailyitalianwords.com

 

Olaszországban eltévedni (különösen, ha alattomos hegycsúcsokon haladunk át, mint például Cinque Terre) nem mindig olyan szórakoztató, mint gondolnánk! Még akkor is, ha úgy gondolod, nagyon izgalmas, ha eltévedsz Olaszországban, mindig érdemes letölteni egy offline térképet okostelefonra (vagy használhatjuk a Google Maps offline funkcióját is). Rengeteg időt takaríthatsz meg, ha Velence, Firenze és jóformán bármely toszkán falu kanyargós utcáin próbálsz kirándulni.

 

11. A metró bonyolult    

 


Metrótérkép. A fotó forrása: rome.info

 

Rómában az 50-es évek óta van metró, és ma három vonal kényelmesen szolgál ki 73 állomást. Sok látogató rengeteg pénzt takarít meg azzal, hogy egy megfizethetőbb szállodában száll meg a város külső részén, és metróval indul be a központba, hogy megnézze a helyszíneket. Néhány dolgot azonban szem előtt kell tartanunk, mielőtt felszállunk a járműre. Először is, Rómában gyakran vannak munkássztrájkok, amelyek miatt ideiglenesen leállítják a metrót. Ezért aztán mindig legyünk képben, hallgassuk a híreket. Másodszor, az is fontos az utazásnál, hogy nem elég csak megvásárolni a jegyet. A metróra való felszállás előtt gépben is érvényesíteni kell. Ez nálunk is így van, tehát nem újdonság. Harmadszor, a 10 év alatti gyerekek felnőtt kíséretében ingyen metróznak, és nincs szükségük jegyre.

Vonattal utazni viszont rendkívül egyszerű, mert Olaszország nagyszerű vonathálózattal rendelkezik, amely szinte mindenhová eljuttatja az utast az országban. Legtöbbször vonattal elérhetjük az apró falvakat is akár. Két cég biztosít vonatközlekedést, az egyik a TrenItalia, az újabb pedig az Italo. Ne feledj azonban néhány dolgot a vonattal való utazással kapcsolatban. Vonatjegyet Olaszországban több helyen is vásárolhatsz, így a jegypénztárnál, az állomás jegykiadó automatájánál, de olyan boltban is, ahol kint van egy T (Tabaccheria) szürke jelzés az ajtó mellett. A fenti esetekben a vonatra való felszállás előtt érvényesíteni kell a jegyet. A vonatperonok mellett külön gépek állnak rendelkezésre ehhez. A jegyet a vonaton csak külön díj ellenében lehet megvásárolni, kivéve, ha az állomáson, ahol felszálltál, nincs pénztár. Pénzbírságot kapsz, ha az ellenőrök elkapnak… még akkor is, ha nem tudtad ezeket az információkat.

 

 

A vonat kényelmesebb. A fotó forrása: cnn.com

 

A buszok is jó közlekedési eszköz lehetnek, de a városi buszokon nem lehet jegyet vásárolni, csak a helyi járatokon. Jegyet szintén vásárolhatunk a T feliratú boltokban, vagy újságosnál, de kávézókban is, ahol szintén van T felirat.

 

12. Nyilvános mellékhelyiségek mindenütt

 

A higiénia fontos. A fotó forrása: wikihow.com

 

Olaszországban nem szükséges besurranni egy gyorsétterembe, ha könnyíteni szeretnénk magunkon, mert az országban rengeteg kényelmes, nyilvános WC-használati lehetőség van. Egy euró ezek használata. A mellékhelyiségek személyzettel ellátottak, rendszeresen vannak takarítva, WC-papírral és mosakodási lehetőséggel. Ez egy nagyon civilizált módja egy nagyon emberi viselkedés kezelésének.

                          

13. Ne adj borravalót az éttermekben!

 

Étterem Olaszországban. A fotó forrása: walksofitaly.com

 

A felszolgálók Olaszországban általában tisztességes fizetést kapnak, így nem várják el a borravalót. Ennek ellenére a számlánk általában szokatlan költségekkel is járhat. A "coperto" egy turista számára rendkívül zavaró tud lenni, mert ez nagyjából azt jelenti, hogy a vendég azért fizet, mert az asztalnál ül. De valójában nem. Ez egy olyan szolgáltatás, ami magában foglalja a kenyeret, amit az előre megterített asztalra tesznek anélkül, hogy a vendéget tájékoztatnák róla, hogy díjat számítanak fel érte. Ha elutasítod a kenyeret, és nem kéred, akkor is felszámolják, tehát érdemes elfogadni.

Az étel árát fel kell tüntetni az étlapon, nagyobb csoportok esetén ez össze is adható, tehát egy számlát többen is fizethetnek. A "servizio" díj általában Olaszország leglátogatottabb területein található, de ezt kötelező feltüntetni valahol, ahol a vendég észreveszi időben, például az étlapon. A "servizio" díjat általában nem a személyzet kapja meg, és ez a számlának csupán 10-20 százaléka lehet.

 

14. Lassú Wifi

Wifi nem mindenhol van. A fotó forrása: thelocal.it


Olaszország nem a digitális nomádok országa. Az otthonról történő munkavégzés ott nem annyira divatos. Az olasz cégek határozottan elutasítják az otthoni munkát, és ez lehet az egyik oka annak, hogy nehéz olyan kávézókat találni, ami jó wifivel rendelkezik. A kávézókban ritkán találni olyan embert, aki a laptopjáról dolgozik, inkább vidám tinédzsercsoportok csevegnek. Vannak viszont olyan co-working helyek, ahol egész nap lehet használni a wifit, 10-15 euróért. Bár a szállodák és éttermek azt mondják, hogy rendelkeznek wifivel, az általában nagyon gyenge.

 

15. Adj magadnak plusz egy napot!

 

Amalfi városa. A fotó forrása: insideguides.com

 

Akármilyen program miatt is maradnál Olaszországban, érdemes egyetlen nappal tovább maradni. Rengeteg izgalmas lehetőség vár a turistára, az Amalfi városában való hajókázás, a római katedrálisok bejárása, a firenzei pincészetek felkeresése, a milánói divatvásárlás, Szicília partjainál az úszás, vagy hírességek felfedezése a Comói-tónál, mind-mind izgalmas kalandot kínál. Európa egyik legélvezetesebb országában bőven találhatsz látnivalót és tennivalót a maradék 24 órában.

 

                                            

Forrás:

abcnews.go.com

Felső kép forrása: theculturetrip.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »