Akkor és most


Az idő múlásával sok minden megváltozik. Ha megnézünk régebbi képeken tájakat, természeti csodákat, épületeket, majd sok-sok évvel későbbi felvételeken ugyanazokat a helyszíneket, akkor néha úgy tűnik, mintha egy időutazáson mentünk volna keresztül, annyira különböznek egymástól ugyanazok a tájak, épületek, két különböző korszakból megörökítve. Vannak viszont olyan helyek, amelyek szinte semmit nem változtak. Talán csak annyiban mutatnak másként, hogy a régebbi fekete-fehér képeket színesek váltották fel.

Íme néhány elképesztő „AKKOR” és „MOST” kép a világ 11 történelmi helyéről, amelyek megmutatják, hogy nem sokat változott a világ.

 

 1. Fremont Street, Las Vegas

A kép a Fremont Street-en készült; Las Vegas, Nevada, 1953. július. (A fotó forrása: Gene Lester/Getty Images)

 

A Las Vegas belvárosában található Fremont Street a város egyik leghíresebb része. Ma itt valódi, csillogó-villogó kaszinóparadicsom található, amely négy tömböt foglal el.


 

Fremont Street, Las Vegas, 2021. december. (A fotó forrása: Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images)

 

2. St. Paul's Iskola, Darjeeling, India

 

St. Paul Iskola, Darjeeling, India, 1910 körül. (A fotó forrása: Print Collector/ Getty Images)

 

A St. Paul iskolát 1823-ban hozták létre azzal a nem titkolt céllal, hogy az egyre jobban növekvő brit és angol-indiai közösség igényeit kielégítse. Az iskola diákjai egytől-egyig fiúk, és a mai napig is nyitva áll, jelenleg több mint 750 diák végzi itt tanulmányait.


St Paul's School, Darjeeling India, 2012 körül. (A fotó forrása: Abhinav paulite / Wikimedia Commons)

 

3. Hirosima Közigazgatási és Ipari promóciós csarnoka

 

A Tudományos és Ipari Múzeum összeroncsolódott épülete, röviddel a robbanás után. A város tisztségviselői a közelmúltban úgy döntöttek, hogy megőrzik ezt az épületet emlékműként, bár eleinte újjáépítését tervezték. (A fotó forrása: Bettmann/Getty Images)

 

Az 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobott atombomba körülbelül 600 méteres magasságban pusztított, 160 méterrel délnyugatra az egykori hirosimai ipari promóciós csarnoktól. A bomba azonnal megölt mindenkit az épületben, de maga az épület nem dőlt össze a kő- és acélszerkezete miatt. Ma a Hirosimai Emlékpark része, és magát az építményt 1996-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.


 

Hirosima Atombomba Kupolája a Hirosima Emlékparkban, 2021 körül. (A fotó forrása: Bloomberg/Getty Images)

 

4. Machu Picchu, Peru

 

Machu Picchu 1912 körül. (A fotó forrása: Wikimedia Commons)

 

Machu Picchut Hiram Bingham amerikai régész fedezte fel 1911 júliusában. Újrafelfedezése előtt több száz évig Machu Picchu nem volt más, mint a régióban élő parasztok által ismert és őrzött titok. Ezt az inka várost 1983-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, és azóta a világ hét új csodája közé is beválasztották.


 

Machu Picchu az 1990-es évek körül. (A fotó forrása: DEA / G. DAGLI ORTI / De Agostini / Getty Images)

 

5. Kölni dóm, Németország

 

Amerikai katonák állnak a nagy kölni gótikus katedrális belsejében, 1945. március. (A fotó forrása: Bettmann/Getty Images)

 

Az 1298-ban épült kölni dóm elképesztő módon túlélte a szövetségesek összes bombázását a második világháború alatt. A háború alatt a katedrális ikertornyai mérföldkőnek számítottak a szövetségesek számára, akik bombákat dobtak a városra. A katedrálist összesen 14-szer találták el, és bár súlyosan megrongálódott, a szerkezet érintetlennek tűnt. A kölni dóm 1996-ban az UNESCO Világörökség részévé vált.


 

Kölni dóm 2011 körül. (A fotó forrása: Peter Bischoff/Getty Images)

 

6. Stonehenge

 

Stonehenge, Salisbury Plain, Anglia 1877 körül. (A fotó forrása: Bettmann/Getty Images)

 

Stonehenge a világ egyik leghíresebb ókori építménye. Senki sem tudja biztosan, mi volt Stonehenge megépítésének célja, de valószínűleg kezdetektől temetőnek használták. Stonehenge 1986 óta az UNESCO világörökség része.


 

Stonehenge 2002 körül. (A fotó forrása: Imagno/Getty Images)

 

7. Mount Rushmore

 

A Mount Rushmore Nemzeti Emlékmű építése megkezdődik Dél-Dakotában, 1929 körül. George Washington amerikai elnök arca látható az épületen. (A fotó forrása: FPG/Getty Images)

 

A Mount Rushmore-n George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arca látható. Az emlékmű építése 1927 és 1941 között zajlott. 2021-ben 2 074 986 ember látogatott el a Mount Rushmore-hoz.

 

Mount Rushmore Nemzeti Emlékmű, Keystone, Dél-Dakota, 2020 júliusa körül. (A fotó forrása: SAUL LOEB/Getty Images)

                                                                                   

8. Oroszlánok udvara, Alhambra, Granada, Andalúzia, Spanyolország

 

Az Oroszlánok udvara az Alhambrában, Spanyolország, 1855. (A fotó forrása: Heritage Images/Getty Images)

 

Az Oroszlánok udvara az Oroszlánok Palotájának fő udvara, amely az Alhambra palota és erőd közepén található. A nasridi V. Mohamed szultán megbízásából 1362 és 1391 között építették. A hely ma az UNESCO világörökségi listáján szerepel.


 

Az Oroszlánok udvara 2006 körül. (A fotó forrása: Wolfgang Kaehler/Getty Images)

 

9. Manhattan Híd, New York

 

A képen a még befejezetlen Manhattan híd látható, 1909 körül. (A fotó forrása: Buyenlarge/Getty Images)

 

A Manhattan Híd nagyrészt a modern függőhidak elődjének számít. A híd munkálatai 1901-ben kezdődtek, és 1909 decemberében adták át. A híd Manhattan délkeleti részét köti össze Brooklyn nyugati részével.


 

A Manhattan Híd mögött látható Manhattan egy része és az egyik World Trade Center épület, 2021 márciusa körül (Fotó forrása: Gary Hershorn / Getty Images)

 

10. Baker Street állomás, London, Anglia    

 

Peronokon várakozó utasok a Baker Street metróállomáson. A fotó 1863 körül készült. (A fotó forrása: Science & Society Picture Library/Getty Images)

 

A Metropolitan vasút által épített Baker Street vonal volt az első metróvonal, amelyet Londonban építettek. 1863. január 10-én nyitották meg, és a Baker Streettől a King's Crossig tartott az utazás. A Baker Street állomás a világ egyik legrégebbi metróállomása, amely még ma is működik.  


 

A Baker Street metróállomás üres volt a reggeli csúcsforgalom idején Londonban, Nagy-Britanniában, 2020. március 17-én. (A fotó forrása: Xinhua hírügynökség/Getty Images)

 

11. Reichstag épület, Berlin, Németország

 

A Reichstag romjai, Berlin, Németország, 1945 körül. (A fotó forrása: Culture Club/Getty Images)

 

A Reichstag épületét először 1894-ben nyitották meg Berlinben, és az első világháború végéig a német birodalmi országgyűlésnek adott otthont. A Reichstag épülete rendkívül megsérült egy 1933-as tűzvészben, ráadásul a második világháború alatt a szövetséges légitámadások során tovább is rongálódott. Csak 1990-ben esett át az épület egy teljes átalakításon. Ma ismét a német kormány találkozóhelye.


 

Reichstag épülete, 2021. október. (A fotó forrása: picture alliance/Getty Images)

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép forrása: Shigeo Hayashi/Wikimedia Commons, és YASUYOSHI CHIBA/Getty Images

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »